Kort nieuws

Is uw AccountView administratie al SEPA proof?

01 juni 2012

Geen verschil meer in eurobetalingen binnen Europa.

Mogelijk heeft u reeds of ontvangt u binnenkort van uw bank een belangrijk schrijven inzake SEPA.SEPA staat voor Single Euro Payments Area en betekent dat er geen verschil meer in betalingen zal zijn tussenbinnenlandse en grensoverschrijdende eurobetalingen binnen Europa. Europa bestaat in deze situatie uit 32 landen.

Ondersteund AccountView SEPA?
Vanaf AccountView versie 9.0B worden reeds SEPA formaten van ING en Rabobank ondersteund.
Momenteel hanteren banken echter nog verschillende specificaties voor SEPA-bankbestanden en zijn de specificaties,
in tegenstelling tot onze verwachting, nog onderhevig aan forse wijzigingen.
AccountView zal in principe gewijzigde specificaties van SEPA-bankbestanden verwerken in elke eerstvolgende AccountView-versie.
Wij raden u daarom aan nog terughoudend te zijn met het gebruik van SEPA-bankbestanden (gebruik dus het ClieOp-formaat voor betalingen).
Indien u gebruik maakt van telebankieren dient u te upgraden naar de laatste versie van AccountView (9.1) die binnenkort voor alle klanten met een onderhoudscontract beschikbaar komt.

Vanaf 1 februari 2014 kunnen de bestaande betaal- en incassoformaten niet meer worden gebruikt.
Een uitzondering hierop vormen de betalingen naar landen buiten Europa. De verwachting is dat daarvoor de bestaande formaten beschikbaar blijven.
Dat betekent dat de overgangsperiode tot 2014 de nieuwe SEPA-formaten een steeds grotere rol zullen gaan spelen. AccountView zal nieuwe
SEPA-formaten van andere banken implementeren wanneer die worden vrijgegeven door de banken.

Wat kunt u al zeker doen ter voorbereiding?
SEPA betekent dat uw bankrekeningnummers veranderen naar een IBAN (International Bank Account Number) met standaard 18 tekens.
Wilt u uw IBAN nummer berekenen, kijk dan op www.ibanbicservice.nl.

1e tip inzake Factureren:
Vermeldt vanaf nu uw IBAN nummer op uw facturen. Factureert u vanuit AccountView, gaat u dan naar Taalcodes om de layout(s) te wijzigen.
Hulp nodig? Bel met onze support afdeling op 010-2709180, klanten met een supportovereenkomst ontvangen gratis hulp.
2e tip inzake Automatisch Betalen: Registreer de IBAN rekeningnummers van uw crediteuren, die zij op hun facturen vermelden, in uw AccountView Administratie.
Dit kan in het venster Crediteuren, tab Financieel, veld IBAN1 of 2. Het IBAN gegeven wordt (binnenkort) gebruikt in het SEPA-betaalbestand (ISO 20022 XML), de huidige
bankrekening 1 of 2 in het ClieOp-betaalbestand.
3e tip inzake Automatische Incasso: achterhaal de IBAN rekeningnummers van uw debiteuren en vul deze in, in uw AccountView administratie. Dit kan in het venster Debiteuren,
tab Financieel, veld IBAN1 of 2. Het IBAN gegeven wordt (binnenkort) gebruikt in het SEPA-betaalbestand (ISO 20022 XML), de huidige bankrekening 1 of 2 in het ClieOp-betaalbestand.

PS: wist u dat AccountView partner is van www.SEPA.nl ?